Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 9-17 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu

 



  1. Úvod
  2. Návody
  3. Fondánový list - návod k použití
13.04.2021

Fondánový list - návod k použití

Fondánový list

Použití fondánu (cukrová modelovací hmota) je mnohem lepší způsob, jak dovést k dokonalosti váš dort. Fondánový list je sněhově bílý, krásně na něm vynikne obrázek  či  fotografie. Díky jeho ohebnosti s ním můžete mnohem lépe manipulovat, než s jedlým papírem.

 K přilepení není třeba kupovat speciální gel, stačí jen voda či alkohol. Pokud máte nejčerstvější fondánový list, drží  sám, stačí jej jen uhladit. Lze jej použít na různé povrchy – čokoládu, potahovanou hmotu i krémy. Kvalita a celkový efekt je mnohem lepší, než u jedlého papíru a navíc krásně voní.  

Obsahem fondánového listu je především ze 40 % modifikovaný škrob, cukr, voda, maltodextrina, aroma, emulgátory E435, E491, E471, stabilizátory E414, E460i, hroznový cukr, barvivo E171, sladidlo E955, smáčedlo E22, aroma a konzervační prostředky E202 a E330.

Před použitím je fondánový list uchováván v sáčku, aby nevyschl. Vystřižení požadovaného tvaru proved´te ještě před odstraněním folie. Pak odstraňte průhlednou  folii  a  přiložte na dort. Pokud je povrch dortu suchý, jen jej jemně poprašte vodou a přiložte fondánový list. U krémových dortů jej pouze přiložte. Na čokoládový povrch fondánový list přikládáme ještě před vytuhnutím čokolády v momentě, kdy je čokoláda na omak lepkavá.

Pokud děláte zápichy, vystřižený obrázek přihladíte k vyválenému fondánu, oříznete, opatrně vsunete špejli a necháte do druhého dne vytvrdnout. Můžete jej dále tvarovat, modelovat.

Fondánový list můžete též aplikovat na boky dortu, kde stačí jen obrázek vyříznout a přilepit. 

Samozřejmě nejlepší je použít čerstvý fondánový list. Avšak chcete-li jej skladovat, tak ideálně jej uchovávejte v teplotě 15 -20°C a vlhkosti 40-55 %. Můžete jej i zamrazit. Je však třeba počítat s tím, že po rozmražení je fondánový list velmi křehký a k docílení jeho původní měkkosti je třeba vyčkat delší dobu. Ať´ již jej použijete hned anebo později, zaručeně s ním dosáhnete úžasných výsledků.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Kde nás najdete
Vídeňská 261/48
Brno 63900

Kontakty
Logo
(Po-Pá, 9-17 hod.)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz