V pátek 4.11. nebude možné vyzvednout osobní odběry. Aktuální termíny najdete v rezervačním kalendáři. Děkujeme za pochopení.
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 9-12 a 14-17 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Štítky blogu

 

 



  1. Úvod
  2. Užitečné informace
  3. Návody
  4. Fondánový list - návod k použití
13.04.2021
Návody

Fondánový list - návod k použití

Fondánový list

Použití fondánu (cukrová modelovací hmota) je mnohem lepší způsob, jak dovést k dokonalosti váš dort. Fondánový list je sněhově bílý, krásně na něm vynikne obrázek  či  fotografie. Díky jeho ohebnosti s ním můžete mnohem lépe manipulovat, než s jedlým papírem.

 K přilepení není třeba kupovat speciální gel, stačí jen voda či alkohol. Pokud máte nejčerstvější fondánový list, drží  sám, stačí jej jen uhladit. Lze jej použít na různé povrchy – čokoládu, potahovanou hmotu i krémy. Kvalita a celkový efekt je mnohem lepší, než u jedlého papíru a navíc krásně voní.  

Obsahem fondánového listu je především ze 48% modifikovaný škrob, náhradní sladidlo E420ii, tapioka dextrin, rostlinný tuk (bambucké), emulgátor E471, smáčedlo E422, stabilizátory E407, E466, E415, aroma, okyselovač E330, konzervační prostředek E202, náhradní sladidlo E955

Před použitím je fondánový list uchováván v sáčku, aby nevyschl. Vystřižení požadovaného tvaru proved´te ještě před odstraněním folie. Pak odstraňte průhlednou  folii  a  přiložte na dort. Pokud je povrch dortu suchý, jen jej jemně poprašte vodou a přiložte fondánový list. U krémových dortů jej pouze přiložte. Na čokoládový povrch fondánový list přikládáme ještě před vytuhnutím čokolády v momentě, kdy je čokoláda na omak lepkavá.

Pokud děláte zápichy, vystřižený obrázek přihladíte k vyválenému fondánu, oříznete, opatrně vsunete špejli a necháte do druhého dne vytvrdnout. Můžete jej dále tvarovat, modelovat.

Fondánový list můžete též aplikovat na boky dortu, kde stačí jen obrázek vyříznout a přilepit. 

Samozřejmě nejlepší je použít čerstvý fondánový list. Avšak chcete-li jej skladovat, tak ideálně jej uchovávejte v teplotě 15 -20°C a vlhkosti 40-55 %. Můžete jej i zamrazit. Je však třeba počítat s tím, že po rozmražení je fondánový list velmi křehký a k docílení jeho původní měkkosti je třeba vyčkat delší dobu. Ať´ již jej použijete hned anebo později, zaručeně s ním dosáhnete úžasných výsledků.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli